Blankenberge is leuk, maar uiteindelijk willen we toch wel een keer huiswaarts. Volgens de weersvoorspellingen moeten we vóór woensdag van de zee af zijn, want dan slaat het weer om en kunnen we maar beter binnengaats verder trekken..

Het grote voordeel van het varen van zuid naar noord is dat je de stroom langer mee hebt. Je vaart immers met het HW mee in dezelfde richting. Alleen moet je de Westerschelde over en die stroom zet wat langer door op de rivier. Dus als je langs de kust vaart en stroom mee hebt, krijg je deze op de Westerschelde weer tegen. Maar met mijn navigatieprogramma kan ik de kentering precies bepalen en weet wanneer we uit Blankenberge moeten vertrekken: 07.00 uur. Weer vroeg opstaan dus!

Het is prachtig zonnig weer, maar helaas, ook nu weer staat de wind verkeerd: W tot NW2, grotendeels pal tegen dus. In het stuk van de Westerschelde nog wel even gezeild, maar voor de rest alles weer op de motor en wel het hele stuk lang: 74 NM!
Maar afgezien daarvan is het geen vervelende tocht. De oversteek van de Westerschelde en de Maasmonding geven geen problemen. Er is wel veel scheepsverkeer, maar niet op ramkoers. Ook nu geeft het AIS veel rust aan boord.

Als we Scheveningen binnenvaren en ons per marifoon aanmelden,  krijgen we toestemming om verder te komen, maar men meldt wel dat de haven mogelijk vol is….Waar hebben we dat meer beleefd……..?? (vlak boven Terschelling toen we na een lange dag varen van Borkum afkwamen). Doorvaren naar IJmuiden is natuurlijk geen optie en bovendien willen we een dag blijven om de ouders te bezoeken.

Als we de Marina binnenvaren is het inderdaad propvol, maar we wurmen ons gewoon tussen de rijen naar binnen en vlijen ons als vijfde schip tegen zo’n rij. Om 19.30 uur liggen we vast: 12 uur varen op de motor! Geen kattedr…! Gemiddeld gemeten snelheid: 5,8 kn. Niet slecht voor zo’n afstand!

Als de avond vordert, ligt de haven helemaal vol en kan er niemand meer in of uit. Je kan over de boten van steiger naar steiger lopen. Ook hier dus Terschellingse toestanden!
Nu zijn in dit weekende de vakanties begonnen, dus de meeste boten zijn hier morgen weer weg richting België en Frankrijk. Veel schippers die je spreekt, blijven toch aan de zijde van het continent, ook al omdat de meesten nog werkzaam zijn en maar een paar weken vrij hebben. En dan is Zuid-Engeland net iets te ver.

We zijn behoorlijk vermoeid geraakt van de lange dag en liggen er dus al snel in. Bovendien wil onze directe buurman al om zes uur weg, richting…..: Blankenberge! Awel manneke!