Oostende blijkt veel leuker en interessanter te zijn dan al de plaatsen die we tot nu in België hebben aangedaan. Je ligt overal vlakbij: het strand, de restaurantjes( heel veel!), het centrum en de boulevard. De haven zelf is ook zeer ‘plezant’: een jolige en bourgondische havenmeester heeft voor iedereen een goed woord of een grap over en helpt je bij het afmeren en wegvaren met zijn dinghy. Het kan hier behoorlijk stromen en waaien, dus zo’n hulp sla je niet snel af.

Het is om negen uur in de morgen overal al behoorlijk druk, zeker met dit zonnige weer. We lopen te slenteren langs de vele winkelstraten ( onze dames zouden zich ook hier geweldig kunnen vermaken!…) en strijken neer op een terras voor een uitgebreid ontbijt.

Later bezoeken we de monumentale Sint-Petrus-en-Pauluskerk uit begin 1900. Van buiten imposant, van binnen somber.


Fraai zijn de vele gebrandschilderde ramen met gezichten van Belgische koningen. Buiten zijn veel prachtige ornamenten en beelden zichtbaar. We zeiden al tegen elkaar: voor dit soort bouwwerken zijn er gwaarschijnlijk een vaklieden meer te vinden. Ofschoon de kerk in 2003 klaar was met een komplete restauratie staan deze nog steeds in de steigers.

We brengen daarna een bezoek aan het zeilschip Mercator, een museum stuk. Jammer dat dit schip niet meer vaart, want het is een juweeltje! Zie captain Baines, eh…Dick aan de commandanten tafel!:


Terug lopen we nog even langs het strand. Het is er afgeladen vol. Geen wonder met dat fraaie strandweer!

Tegen de avond nemen we eerst een biertje in het havenrestaurant met een fraai uitzicht op de komende en gaande zeeschepen. Vervolgens gaan we op aanraden van de havenmeester naar een visrestaurant om de hoek. Daar krijgen we waar we om vragen: het voorgerecht met garnalen en een hoofdgerecht met tong, sla en belgische patat zonder enige poespas. Binnen drie kwartier sta je er weer buiten en ….een nagerecht kennen ze niet( wel een kop koffie)! Om te onthouden:Prima vis eten in restaurant Stad Kortrijk in de Langestraat!

Er is een DJ aan de gang op het strand vlakbij onze haven. Zijn verschrikkelijke muziek en bassen denderen over het water en kunnen onze oren niet bekoren. Dit feestje gaat tot middernacht door, maar daar merken we gelukkig niet veel van in onze slaap!