Schipper's selfie

Schipper’s selfie

Sneller als verwacht ben  ik zaterdag
23 mei om  14.00 uur  met de  “Elisabeth” in Mariehamn op de Auland-Eilanden aangekomen. Dit was vooral te danken aan de vier nachtelijke trips met een gunstige W tot ZW wind, die meestal pittig (5-6 Bft),  soms te pittig (7Bft) waaide.

 

 

 

Deze vier trajecten waren:
02.05.    Vlieland             –        Brunsbüttel            170NM    (33 uur)
13.05.    Warnemünde    –        Bornholm               147NM     (27 uur)
17.05.    Bornholm           –        Gotland                   170NM    (30 uur)
22.05.    Gotland               –        Aulands                  153NM    (33 uur)

Zoals gezegd alle trajecten met meestal 5-6 Bft, Gotland-Aulands gedeeltelijk 7Bft, dus veel geschommel bij meestal achterlijke wind. Natuurlijk ook weer zeeziek geworden, maar dat kan ik gelukkig goed onderdrukken met tabletten.

Het is behoorlijk druk op de offshore traffic line, noordelijk van Bornholm. Daar moest ik doorheen op de weg naar Gotland. Maar het lijkt erger dan het is. Ik heb natuurlijk wel het Collision alarm bijstaan, maar dat ging echter ook wel een keer niet af. Je moet dus blijven opletten, steeds de situatie opnieuw beoordelen, voordat je misschien voor een half uurtje gaat pitten.

De kleinere trips tussendoor waren:
Kieler Kanaal-Kiel-Fehmarn-Grömitz-Travemünde-Warnemünde en een “sprong”  naar  Gotland (van Klintehamn naar Lickershamn).
In totaal heb ik alweer 1020NM afgezeild (geografisch, dus gelogde GPS data). Voor iets meer dan 3 weken is dit een behoorlijk eind en dit voel ik nu ook wel….

Dus hier in Mariehamn ga ik eerst een aantal dagen uitrusten.  Het is hier (nog)  heel rustig in de haven en er zijn goede voorzieningen. Je kunt zelfs gratis in de sauna (heb ik gisteren ook gedaan). Twee jaar geleden was ik hier in zomertijd, toen
was alles stampvol.

 

Bijna een strakke koerslijn als met het liniaal getrokken. Voortdurend automatic tracking op een way point gezet zuidelijk van Gotland. Niemand stond aan het stuur, ik ook niet, was veel te koud! Op de W aangekomen moest ik beslissen, of ik oostelijk of westelijk van Gotland richting Noord ga, vandaar de knik in de lijn.

Apropos: over ‘zomer’ gesproken:
Die laat nog op zich wachten. In al de tijd, dat ik onderweg ben, was het vrij koud (9-10 graad). De top was 7 graden
‘s nachts, op de trip van Bornholm naar Gotland. De hele nacht de kachel aangehad!

Na Mariehamn trek ik verder naar Turku en dan langs de Finse kust omhoog naar het noorden totdat het niet meer verder gaat (met het schip). Dan maar weer omdraaien en langs de Zweedse kust weer naar zuiden. Maar zover ben ik nog niet, want tot Haparanda helemaal in het noorden zijn het nog ca. 400NM, en ik wil het nu wat rustiger aan doen.

Groetjes aan allen!
Uli

Hier nog enkele foto impressies:

Net als zilver glanzende zee (van Bornholm naar Gotland)

Lijnen clutter!
Deze knoop heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt (zou ik ook niet eens kunnen).
Het gebeurde s’morgens 03:00 uur op weg naar de Aulands. De schoot van de Genua schoot los, het zeil stond wild te klapperen en ik kon – bij de golven van 2-3 m. en harde wind – de Genua niet meer inrollen. Uiteindelijk toch wel gelukt. Moest wel, wat moet je anders…!
Voor de experts: Heb de Furlex lijn op de Genua winch belegd en het zeil successievelijk kunnen inrollen.
De opname is natuurlijk later gemaakt in de morgen toen het weer rustig was.

Mijn nieuwe zeil voor lichte winden (43qm) in de opgaande zon (05:00 uur) bij het verlaten van Gotland op weg naar Gotland. Nog is alles rustig. ‘s Nachts 7Bft, niks meer lichte wind!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ouwemannen orkest spelend in Svaneke (Bornholm)

Oudemannen orkest spelend in Svaneke (Bornholm)

Maaltijd op zee De kunst is alleen alles goed vast te houden en daarbij ook nog te eten…

Maaltijd op zee
De kunst is alleen alles goed vast te houden en daarbij ook nog te eten…

Voorbeeld-prijzen in Finnland (hier Mariehamn): 125 g radijs (natuurlijk uit Nederland) en dan nog ingepakt  in plastic: 1€ Twee stuks kleine koekjes (waren wel machtig) 7€!

Voorbeeld-prijzen in Finnland (hier Mariehamn):
125 g radijs (natuurlijk uit Nederland) en dan nog ingepakt in plastic: 1€
Twee stuks kleine koekjes (waren wel machtig) 7€!

 

 

 

 

 

 

 

(met dank aan Marjet van Breederoode die mij weer eens een keer uit de brand hielp voor de opmaak)
Hugo