Helaas alweer vroeg uit de veren want het zal een lange zeildag worden. Vertrek om 09.30 uur. We hoeven nu niet zo kritisch te navigeren. Het is praktisch overal diep genoeg en er zijn maar enkele waypoints nodig.

Het wordt opnieuw een mooie tocht, maar af en toe valt er wel een druppel. De echt grote buien blijven op grote afstand. Ook vandaag hebben we veel stroom mee en maken we flinke vooruitgang met opnieuw een noordelijke wind 3/4/5 mmar ook soms 6/7.

De kust wordt steeds steiler en hoger. Bij Beachy Head hebben we het gevoel dat we eindelijk onder Zuid-Engeland zijn gekomen. Dezelfde wind is er, maar nu komend van hoger wal. De golven zijn aanzienlijk gematigder. Bij Beachy Head zien we dat de krijtrotsen al bijna de oude vuurtoren hebben bereikt. Dat geldt ook voor dorpen verderop waarbij huizen wel erg dicht op de rand van de kliffen staan.

We varen steeds met vol zeil, maar door de krijtrotsen neemt de wind af en toe behoorlijk toe en moeten we het grootzeil binnen halen. Bij zo’n gelegenheid op het voordek – want het zeil wordt vanaf de mast gelierd- , stoot ik me en laat de lierhandel uit mijn handen glijden. En de wet van Murphy schrijft voor dat zo’n ding niet op dek blijft liggen, zeker niet onder deze helling van de boot……Flink balen uiteraard, maar de capt. blijft beleefd en spreekt over een bedrijfsongeval….

Om 17:40 passeren we Greenwich Mean Time lijn (GMT): West 000 00′ 000” ! We schudden elkaar plechtig de hand en maken een foto van de plotter als bewijs van de passage. Toch een geweldig gevoel dat we dit in zo’n korte tijd hebben gehaald.

Na 66 NM melden we ons aan bij Brighton Control en krijgen we een plek toegewezen. Om 18:45 uur meren we af. Weer een mooie zeildag achter de rug, maar wel weer een hele lange!