Alle pilots hebben het erover. het Dover Castle is het bezoeken meer dan waard. En dat blijkt ook zo te zijn. Eigenlijk komen we er veel te laat aan, want je kan er wel de hele dag vertoeven.

Behalve het kasteel zelf, is er een museum van een enorm ondergronds hospitaal en commandocentrale uit de 2e WO. Ook hier een tentoonstelling van operatie Dynamo! Nu gezien vanuit de Engelse kant. Wat ze hier aan beeld en geluidstechniek met beamers, projectoren en geluidsinstallaties hebben staan en toepassen, is indrukwekkend.

In groepen van 30 man word je door alle onderaardse gangen geleid en dat zijn er heel wat!  In een bepaald gedeelte staan we 26 m onder de grond. In elke ruimte of gang wordt een verhaal afgedraaid, voorzien van oorspronkelijke film of van animatiebeelden. Werkelijk prachtig!

Hele Situation en Command rooms staan nog vol met apparatuur, van plottafels tot telefooncentrales en zendinstallaties. Van het hospitaal zie je ook alle inrichtingen en hoor je met geluidsfragmenten hoe het destijds met de verzorging van binnengebrachte gewonden toeging. Er werkte destijds daar beneden een paar honderd man! Je mag er helaas niet fotograferen, dus geen foto’s hier.

We zouden het bijna vergeten, maar er is ook nog een kasteel uit de 12e eeuw, gebouwd voor King Henry II, te bezoeken. Vrijwel nog geheel in takt en ingericht in stijl.

Bovenop het kasteel geeft een vergezicht op Dover en de wijde omgeving. Frankrijk is duidelijk zichtbaar. Geen wonder dat dit een strategisch punt was in tijden van oorlog.

Aan de zeezijde is het zonnig weer, maar als we ons omdraaien zien we een zwaar buienfront snel naderbij komen en niet veel later stroomt het van de regen. Wanneer houdt dat toch eens op? We maken dat we van het dak weg komen en schieten beneden de winkel en een café in om te schuilen.

Tot onze verrassing vinden we daar nog een stukje “Holland”: een immens lang kanon ironisch “The Queen’s Elizabeth Pocket Pistol” genoemd, geschonken door Karel V aan Henry VIII en ……..vervaardigd in Utrecht!

Als het wat droger wordt verlaten we het kasteel en lopen we nog even het centrum in. Er is daar niet veel te beleven. We vinden Dover een beetje armetierig en doods. Op de boulevard (Seafront) is het ook al niet druk. Vanochtend nog wel. Toen was er een samenscholing van mensen die blijkbaar meededen aan een zwemmaraton. Er lagen vele zwemmers in het water die van pier tot pier zwommen. Brrrr, wat een moed!

Na de nodige inkopen gedaan te hebben, gaan we snel terug naar de haven. Het is welletjes geweest voor vandaag! De voeten gaan nu zo langzamerhand wel protesteren.