We staan vroeg op om op tijd weg te kunnen zodat we de volle stroom mee te krijgen. Marianne komt echter terug van de douche en vraagt of ik de weersvoorspellingen voor vandaag al heb gezien…… Buiten het havenkantoor staat een groot scherm met alle weergegevens voor de komende dagen. De voorspellingen zijn niet mals: ZW 5 tot 6, uitschieters naar 7.
Ze heeft gelijk: dat wordt dus vandaag niet uitvaren.

Schippers die het toch trotseren, keren al na een paar uur terug. Het is niet te doen; een fikse stroom mee, dat wel, maar een fikse wind tegen: dus hoge golven en met deze ZW-er is de route tot de ‘shipping lane’ amper bezeild.

We maken er een slenterdag van. We bezoeken een klein WO2-oorlogsmuseum. In het begin van de oorlog is Duinkerken verschrikkelijk door de duitsers verwoest toen de engelse troepen geëvacueerd moesten worden terug naar de UK (operatie Dynamo). Als je de foto’s en de video bekijkt stond er geen huis meer overeind. Meer dan 300.000 man zijn teruggekomen, met achterlating van ruim gesneuvelde 50.000 soldaten. Een indrukwekkende tentoonstelling.
Als we er echter een half uurtje rondlopen, komt de vriendelijke man die ons de kaartjes verkocht, vertellen dat de zaak helaas tussen de middag dichtgaat. Grrm…dat had hij ons wel eerder kunnen vertellen. Maar we kunnen gerust zijn: om twee uur zijn we weer van harte welkom! Hij zou ons wel herkennen….(geen wonder want we liepen er moederziel alleen)

Dus eerst maar eens op zoek naar het gezellige stadscentrum. Helaas ontbreekt dat hier. Vele en ook dure winkels zat, maar zonder dat er een echte sfeer vanuit straalt.

Wel een enorm uitgebreide markt die zich over vele straten uitstrekt.

Één gebouw kan ons nog wel bekoren: het oude gemeentehuis. Een fraai monument, maar je kan er niet in.

Nee, Duinkerken kan ons als stad niet echt bekoren. Wel de Marina, die is prima.

Die middag maken ons bezoek aan het museum toch maar af. De man herkent ons en we mogen er onze rondgang voortzetten.

Als we om vier uur weer aan boord terugkeren, vallen we doodop neer. We kunnen geen stap meer verzetten….