Het is hollen of stilstaan met het weer: de wind is teruggevallen naar ZW2. We vertrekken om 10.00 uur en motoren het hele stuk via de sluis bij Enkhuizen naar Amsterdam.

Saai maar wel nodig om een flinke ruk te maken. We stoppen nog wel even in de Compagniehaven om een Staandemastroute- en Zeelandkaart te kopen. Als het weer slecht blijft, gaan we binnendoor naar Vlissingen en vandaar de zee op..
De sluismeester van de Oranjesluizen is ons gunstig gezind: we mogen gelijk door de brug en mee de sluis in.

Om 19.30 lopen we de Sixhaven (aan de overkant van het Centraal Station) binnen. De havenmeester loopt hier met een scheidsrechterfluit rond om je een box toe te wijzen. Je hoort de fluit rondom, maar waar staat de havenmeester nu? Gelukkig is hij voorzien van een marinepet en staat hij te wachten bij de vrije box. Wat is deze haven verbeterd! De (langs)steigers zijn allemaal vernieuwd en de boxen zijn ruim. Het is een plezier om hier te mogen liggen: vriendelijke havenmeesters, goede (gratis) voorzieningen, geen hoog liggeld (€ 15 p.n.) en vlak bij de pont naar de overkant.

We zouden wel door willen gaan, maar de volgende dagen ‘poeiert’ het opnieuw buitengaats. Het heeft geen zin om naar IJmuiden te verkassen en daar de storm af te wachten. Dan is een langer verblijf in Amsterdam een betere optie. We hebben immers vakantie!

We blijven er vier dagen, bezoeken het Rijksmuseum (eindelijk de Nachtwacht gezien!), pakken onze vouwfietsjes en zoeken de

beelden van ArtZuid op (een net die week door Beatrix geopende tentoonstelling van bekende beeldhouwers midden op straat in de betere buurt van A’dam) en verwonderen ons elke keer weer hoeveel buitenlanders Amsterdam bezoeken. Binnen in de hal van het Centraal Station is er een voortdurende file-stroom van komende en gaande toeristen. Er wordt wat koeterwaals afgekwekt om je heen!
En iedereen loopt met zijn handy in de hand. Stel je voor dat je een SMS-je of ping mist…

Zondag krijgen we Erik, Dewi en kleinzoon Mart op bezoek. Mart vindt het geweldig aan boord en later op de pont. We maken er samen een leuke dag in Amsterdam van, boeken een grachtentocht en gaan ‘s middags met amsterdamse vrienden van Erik en Dewi op een Thaise eettour. Erg lekker! Maar ‘s avonds krijgen we toch de kriebels: we willen nu toch wel eens verder. Een week van huis en nog steeds maar in Amsterdam? Zo komen we niet in Engeland. Toch maar de staande mastroute volgen met als begin een nachtelijke vaart door Amsterdam? Rob van Ockenburg vanuit Leipzig mailt dat dat wel leuk is, maar dat het in totaal wel drie dagen extra kost. Liever maar niet. Misschien op de weg terug.