Er staan mij een hoop zaken te wachten thuis en ik moet volgende week terug zijn. Dat was ook de afspraak voor deze “opstapper”. Zoon Erik, schoondochter Dewi en kleinzoon Mart komen 10 juli terug uit St. Maarten en daarvoor moeten we nog veel organiseren. Bovendien hoor ik net telefonisch van Marianne dat haar 94 jarige moeder vandaag gevallen is, een heup heeft gebroken en opgenomen is in het ziekenhuis. Trieste zaak.

Omdat we pas na de middag hoeven te vertrekken, lopen we het dorp nog even in voor een bak koffie. Als we terugkomen ligt er een boot achter ons en kunnen we er niet uit. De kajuitdeur is open, maar er blijkt geen mens aan boord te zijn. We informeren de havenmeesters die voor ons de boot wegtrekken. Goed dat het niet hard waait, anders was dat nog een zware klus geweest!

Zaten we de heenweg steeds goed met het getij en hadden we steeds stroom mee, dat wordt nu wel anders. De stroom gaat nu pas meelopen in de namiddag (15.00 uur). We vertrekken even na 12:00 uur. Zoals voorspeld is er nauwelijks wind. De motor gaat een paar uur aan, maar als er dan toch de voorspelde wind komt – ZW 3 – kunnen de zeilen op. Voor de wind loopt de temperatuur aan boord goed op. Tijd voor wat luchtigers!

Ik hou me in….

Maar om 17:00 uur besluit Dick tot een zeilwissel: all hands on deck” om de halfwinder te zetten. Het is een mooi windje en de juiste richting ervoor. Een prachtig gezicht zo’n lap zeil die de boot voortsleurt: we gaan gelijk met 7 kn over de grond (wel 2 kn stroom mee).

Door onze late start arriveren we pas om 20:30 uur in de haven van Brighton. Dick gunt me de eer om de boot zelf te mogen aanleggen, hetgeen me – blijkens de goedkeuring van de capt. – goed afgaat.

Ja, en dan moet er nog gekookt worden. Dat is toch wel wennen voor twee kerels die nooit thuis koken. Maar het gaat ons goed af. We volgen nauwgezet de notities van de kooklessen die we beiden van onze vrouwen hebben gekregen!

s’Avonds lopen we nog even een rondje om de haven heen. Het is een heel complex met veel restaurantjes, winkels en zelfs een casino. Maar om 23:00 uur is er al geen kip te zien, dus waar hier de business van moet bestaan is ons een raadsel. De boardwalk was zelfs al afgesloten!
We kruipen er maar wat vroeger in, want morgen een lange (motor) dag naar Dover!