Buiten giet het weer eens en de zin om te gaan stappen ontbreekt een beetje vanmorgen. Dus stellen we een bezoek aan de Victory maar even uit vandaag.

Na de middag lopen we Gosport eens in. Nou niet echt de moeite waard, blijkt, maar aan de kant van de Hasler Marina (direct aan bakboordzijde invaren achter de havendienst) blijkt er het Royal Navy Submarine Museum te zijn met een heuse onderzeeboot, HMS Alliance, de enige in de UK die nog overgebleven is uit de tijd van WOII.
Eigenlijk zijn we aan de late kant, want het blijkt dat je er wel een paar uur nodig hebt om alles goed te zien.

We beginnen met de rondleiding in de onderzeeër. Onze gids was de chief Torpedodienst die op deze boot zelf heeft gevaren. Met bekende britse humor leidde hij ons en het overige gezelschap in een uur tijd door de boot. Het was een waterval van woorden en vaak konden wij hem niet volgen in zijn verhaal. Maar geestig was hij en er werd heel wat afgelachen met name door de dames.
Als je daarbinnen bent blijft het verwonderlijk dat je er destijds voor koos om bij de onderzeedienst te gaan. Zo weinig ruimte,  zo weinig privacy en nog zo primitief wat techniek betreft. De gids laat ons ook de boordgeluiden horen: van naderde destroyers, hun exploderende dieptebommen, het duikalarm en de diesels.

Eerste poging onderzeeboot: met peddels!Een museum in Engeland is altijd compleet en zeker eentje van de marine. Het gebouw naast de boot bevat alle facetten van de onderzeedienst. Hier staat ook Engelands eerste onderzeeër: de Holland I uit 1901, opgevist en gerestaureerd na 65 jaar in het water gelegen te hebben. Het is verbazend dat van de koperen schroef nog zoveel over was.
Veel displays (ook van Thales Underwatersystems UK), films en interactieve panels maken het museum leerzaam en leuk. Een aanrader dus voor een ieder die Portsmouth een keer bezoekt! (zeker iets voor RobvOck!). Wij hebben er althans geen spijt van dat we vandaag de Victory maar even links (of hier rechts?) hebben laten liggen.

Bij de uitgang is nog een aparte afdeling met de Weaponary van de onderzeebootdienst. Hier in een wat rommelige ruimte liggen de wapens die de huidige onderzeeboten met zich mee voeren: torpedo’s ( de bekende Spearfish van BAE!), een Tomahawk kruisraket en een Trident nuclair ballistic missile. Indrukwekkend om daar eens naast te staan.