Het water in de IJssel is laag. Erg laag…

Zondag 14 oktober

Stralend weer. Angelo is onderweg naar Hengelo. Nu helemaal zelf over de IJssel, maar alles gaat goed.

Donderdag 18 oktober

Het water van de IJssel daalt. De drempel bij Eefde is 165. Dick besluit niet te gaan, diepgang is 165 dus dat is te kritisch; hij overwintert in Lelystad.

Rob onderzoekt de mogelijkheden om “achterom” te varen; hij is 150 diep.

Hugo is klaar om te vertrekken, met 120 ziet hij geen problemen.

Zaterdag 20 oktober

Hugo vertrekt rustig aan naar Hengelo, Niels vertrekt (met de kinderen in hun eigen gele bootje) wat sneller en wil maandagmiddag in Hengelo zijn. Achteraf blijkt dat ze bijna tegelijk bij de driewegsluis waren.

Zondag 21 oktober

Niels vaart vandaag over de IJssel. Het lijkt nog weer ondieper te zijn. Hij tikt even de grond aan als een vrachtvaarder veel water wegtrekt.

Paul doet het ook rustig aan onderweg en ligt eenzaam aan de IJsselkop.

Maandag 22 oktober

Niels is om een uur of 1 in Hengelo (vanuit Almen) en Jan ligt daar inmiddels ook al.

Rob vertrekt ongeveer half 3 vanuit Lelystad. Hij heeft de vaarwegbeheerder gesproken en het moet goed gaan over de kanalen met 1m50 diepgang. Hij passeert om een uur of 6 de Balgstuw en heeft een lekker warm kacheltje aan boord. Hij vaart nog door naar Zwartsluis.

De Blacq-Out van Paul ligt in Kampen klaar voor vertrek.

Geert en Aaldrik zijn in wsv37 (Kampen) en willen morgen naar Hattem. Ook Hugo wil morgen naar Hattem varen vanuit Giethoorn.

Dinsdag 23 oktober

Paul, Hugo, Geert en Aaldrik bereiken Hattem. Rob vaart op met het “jacht van 1 miljoen” (diepgang 1m80, maar moet net kunnen…) en bereikt Geesbrug. De winkel daar is failliet en de stroom afgesloten, maar gelukkig heeft Rob z’n kachel en een bord zuurkool.

Woensdag 24 oktober

Rob is vlot door Nieuw Amsterdam en vaart tot Vroomshoop. Daar meert hij af voor het huis van de grote boot en krijgt stroom en spaghetti.

Ondertussen vaart de vloot van Hattem naar Deventer over een laagstaande IJssel.

Donderdag 25 oktober

De vloot vaart verder over de IJssel en Rob passeert de sluis van Adorp. Blacq-Out fungeert nog even als sleepboot, Aaldrik heeft iets met de motor… of toch niet?

Albert meldt dat er gisteren nog water genoeg stond bij Delden; hij ligt inmiddels in Hengelo.

Bij de sluis van Eefde is het druk; Hugo, Geert en Aaldrik moeten even wachten. Paul is verder gevaren naar Zutphen om daar te overnachten.

Om half 2 zijn Rob en Harry (vanuit Almen) samen door de sluis bij Delden.

Hugo, Geert en Aaldrik passeren toch sluis Eefde om 2 uur. Dan gaat Paul ook weer naar de sluis: Zutphen is te ondiep om met 70cm diepgang in te varen, dus hij gaat verder. Om half 4 is hij ook door de sluis.

Hugo, Geert en Aaldrik varen verder richting Delden. Paul blijft liggen in Lochem, hij komt toch niet meer voor het donker door de sluis.

Sluis Delden zit ook niet mee, ze kunnen pas mee met de derde schutting… dat wordt “lampjes varen”… maar uiteindelijk wordt Hengelo bereikt om half 8.

Vrijdag 26 oktober

Paul doet rustig aan en weet ook Hengelo te bereiken.

Zaterdag 27 oktober: hijsdag

Aangezien alles dit jaar wat chaotisch lijkt te gaan, is het niet verwonderlijk dat ook de hijsdag enigszins chaotisch verloopt. Maar uiteindelijk staan rond 4 uur alle boten op de kant.