Het is inmiddels traditie geworden: na het vaarseizoen een hijsdag eind oktober om onze schepen weer op de wal te krijgen. Maar het ging dit jaar, door de landelijke Corona maatregelen – net als bij de verlate tewaterlating in juni – wel even anders.

Het bestuur had hiervoor opnieuw regels opgesteld. Iedereen een mondkapje op en de aanwijzing om de 1,5 meter ‘social distance’ strikt in acht te nemen. Ook dit keer waren er geen toeschouwers toegestaan en de Kajuit was alleen geopend voor handenwassen en toiletbezoek. Koffie en koek stond in de loods. Een wat kale aangelegenheid allemaal, maar wel heel begrijpelijk zoals het bestuur het in de uitnodiging voor de hijsdag zo goed omschreef:
Door ons aan deze regels te houden, houden we rekening met elkaars gezondheid en kunnen we toch onze boten op de kant zetten. En omdat Corona nog niet voorbij is en we volgend voorjaar ook weer in het water willen, is het dus van het grootste belang dat iedereen zich aan deze regels houdt.

In de loop van de week waren de zes boten al gearriveerd. Helaas bleek dat de walkant over een groot stuk opnieuw verzand is, waardoor niet overal vrij langs de kant afgemeerd kon worden en de hijsbewegingen soms lastig waren.In alle vroegte werdzaterdag om acht uur met het hijswerk begonnen en na drie kraanverplaatsingen stonden de boten weer op hun plek en kon iedere schipper/schipperse zijn of haar winterklussen weer gaan inplannen.
Het vaarseizoen 2020 voor deze schippers was dan wel voorbij, Paul en Jet Blacquiere die hun boot dit jaar op de wal hadden gelaten, lieten hun boot Blacq-Out juist te water. Zij voeren richting Delden/Zutphen weg om uiteindelijk bij een werf in Arnhem te kunnen belanden voor noodzakelijke reparaties.

Hieronder foto’s van deze hijsdag (met ook dank aan Paul, Niels en Marjet voor hun bijdrage aan deze foto’s en ook dank aan onze ‘hoffotograaf’ Wim Menger die een aantal van onze schepen bij de sluis van Delden op de donderdag gespot had).
Hugo