Na twee dagen hevige storm en regen is de hemel weer opengebroken: stralende zon en een zwak westenwindje. Hoe kan het verkeren!

Vandaag verlaten we IJmuiden. Voorlopig komen we hier maar even niet meer. Als het buitengaats te keer gaat, doet het dat in de haven ook… Maar je ligt er wel veiliger dan buiten.

Om 11.00 uur verlaten we de haven en moeten voor de kleine zeesluis even ronddobberen voordat we geschut kunnen worden. Met de matige wind achter en met de grote Genua op varen we het kanaal af. Het gaat echter niet hard en dus zetten we de motor bij. Het einddoel is Enkhuizen en dat is zeker 43 NM. En met minder dan de drie knopen vaart die we maken, zouden we pas tegen middernacht aankomen.
Het valt op dat we maar weinig grote schepen tegenkomen. De containerhaven is weer zo goed als leeg. Dat hele project lijkt me een grote flop. Het moest Amsterdam opnemen in de vaart van het toenemende containervervoer. Nu, de vier grote kranen staan roerloos stil. In alle keren dat ik de containerterminal voorbij voer, heb ik er nog nooit een containerschip van formaat zien liggen! Aan het Twentekanaal in Hengelo is wat dat betreft meer activiteit!

We komt ons een zeer lux jacht tegemoet, meer thuishorend in de Carib. Echt rekening houden met kleine bootjes is van geen sprake.
En in Amsterdam ligt er weer een immens cruiseschip. Deze kwam ons in de ochtend al voorbij schuiven langs de Marina van IJmuiden.

Mochten we gedacht hebben dat we op het IJsselmeer een betere wind zouden hebben, dan komen we opnieuw bedrogen uit. Ook daar een hele zwakke wind (beloofd was W 3 /4) en dus ook daar de motor bij. Ach, dit kan ook nog wel toegevoegd worden aan het lijstje motoruren: 9,5 uur erbij….

Om half negen meren we af in de Compagniehaven en moeten dan nog een hapje eten…..

We besluiten om hier een dag te blijven. Het weer zou in de loop van de dag weer wat verslechteren en Enkhuizen is tenslotte een leuke plaats om rond te lopen.