Even geen gejakker om weg te komen. Nee, rustig opstaan, lekker douchen. De toiletvoorzieningen zijn hier uit de kunst. Mag ook wel want de dagelijkse fee is 34 pond hier. Nog niet veel blijkbaar, want aan de stadzijde is het havengeld (desgevraagd) 42 pond!

Om tien uur gaan we met de pont weer over. Nu voor een (lagere) seniorenprijs, want in de UK worden senioren tenminste nog gewaardeerd…… Die dag bezoeken we het Royal Navy museum met het vlaggeschip van Admiraal Nelson uit 1765. Engelsen zijn bewaarderig en dat blijkt ook hier weer. Voor Dick en mij is dit – na meer dan 30 jaar – het tweede bezoek aan de “Victory”. Het koperen plaatje op dek waar Nelson dodelijk is getroffen is in mijn herinnering wat groter geworden. En er is ook geen rondleider vandaag. Het is en blijft een prachtig schip en goed gepreserveerd. We zouden er wel de hele dag kunnen rondlopen. Het marine museum verderop valt tegen. Klein en teveel acquisitie voor de marine. Het kan ons niet boeien.

In de prijs van 13 pond (ook al een seniorenprijs) is ook een havenrondvaart inbegrepen. Dat blijkt een hele interessante tour te zijn, varend door de marinehavens met zicht op de marineschepen die daar afgemeerd liggen. We varen nu heel dicht langs de “Dauntless” en onze camera’s leggen het fregat nu van nabij vast. Ook de oude dame, het vliegdekschip “Invincable” ligt er nog, maar deze is nu wel rijp voor de sloop, zo te zien.

Om vier uur vinden we het welletjes en maken we een lange wandeling naar het oude stadsgedeelte en zeepromenade, waar Dick door zijn werkzaamheden voor Signaal in Portsmouth destijds, al vele stappen heeft liggen.

We maken er ook nog een spectaculaire landing mee van een Hovercraft op het strand. Ze hebben ze nog hier, ofschoon ze zo langzamerhand toch wel uit beeld verdwijnen, zeker tussen Frankrijk en Engeland. Het blijft een imposant gezicht!

We sluiten af met een biertje op een prachtige plek langs de rivier in “The Still & West Country House” langs het water. Waar vind je nog zo’m plek! Proost, op een mooie dag!

Morgen gaan we naar het Isle of Wight, ofwel het mekka van zeezeilers: Cowes.

Wordt (zeker) vervolgd!

Groeten van Hugo en Dick.