Zoals jullie waarschijnlijk wel bekend, zijn we (Dick Ringenier en ondergetekende) van plan om in 14 dagen Zuid-Engeland te verkennen met Dick’s boot “Asgard”, een Najad/Aphrodite 42 ft’er. Het lijkt ons leuk, om net als Bob Nieboer, af en toe iets van ons te laten horen op onze eigen website van de vereniging.

Zondag gingen we aan boord om de boot vol te stouwen. Onze beide dames waren erbij om er zeker van te zijn dat al ons spul degelijk naar binnen werd gestouwd. Veel te veel volgens hen, want de waterlijn verdween onder water… Maar ja, al dat bier en wijn, he! We sluiten af met een etentje in de haven en nemen daarna afscheid van onze vrouwen.

De wekker gaat al heel vroeg maandagochtend en om acht uur zijn we op weg. We kunnen gelijk de sluis in en dat zal zich vaker herhalen deze dag: ook de Oranjesluizen en de Kleine zeesluis in IJmuiden verlenen onze een vlotte doorgang. En zo zijn we even na twee uur al bij de Marine van IJmuiden. We besluiten ter plekke om gelijk door te varen naar Scheveningen. Hadden we op het IJsselmeer en Noordzeekanaal geen wind, op zee was het prima met een windkracht N4-5. Met alleen de Genua op en volop zon hadden we een prima tocht.
De achterin komende golven waren af en toe best stevig en hoog, maar goed te doen met deze zware boot.

De ingang van Scheveningen is een lastige. Lees het boek “Gaten in het zand” van blad Zeilen maar en je durft Scheveningen nooit meer aan te doen met veel wind. Wij wel dus en met een lange aanloop vanuit de Uiterton en precies op de lichtenlijn lopen we keurig al zeilend de havenmonding in. Het is wel steeds zwengelen aan het roer door de dwarsliggende golven en de wind , maar met deze boot en capt. is dat geen enkel probleem.
Om 19:00 uur maken we vast in de jachthaven, de oorspronkelijke Scheveningse binnenhaven. Wel een lastige klus, want het is er vol en veel ruimte voor manouvreren is er niet. We moeten er achterwaarts in en als de wind de voorkant dan toch pakt moet even “all hands on deck” – ook van anderen – om de boot weer recht te krijgen. Maar alles komt uiteraard goed.

De haven is blijkbaar vernieuwd want havenmeester en de douches zijn nu aan de zeezijde van de haven. Om nu op de boulevard te komen moet er de hele haven omlopen worden en dat bleek een flinke tippel die avond!
De prijs voor deze haven is behoorlijk stevig: E 33,50 en dat vinden wij – als zuinige oosterlingen – voor deze uitrusting van de haven veel te veel. Alleen voor Bonnie ter Horst (had ik beloofd!): je kan je honden hier uitlaten, maar je moet er wel een eind de steiger aflopen.

Die avond bekijken we onze alternatieven voor morgen. De weersvoorspellingen zijn gelijk als vandaag met uitschieters naar windkracht 6. Met al die banken voor de kust is Vlissingen of Breskens geen echte veilige optie
De keuze valt uiteindelijk op Zeebrugge.