De planning is Nieuwpoort, een afstand van 9 NM. De lucht is grijs, de wind WZW/ZW, maar zwak. De afstand is dus comfortabel en we vertrekken op ons gemak om 10.15 uur, nadrukkelijk nagezwaaid door de havenmeester (wat een mooie kerel is dat toch!). We liggen wat aan lager wal, maar van alle kanten stromen schippers toe om ons af te duwen. Hoeft niet echt, want met een voorspring en een skippybal voorop zou het ons zelf ook wel lukken.

De route voert ons redelijk dicht langs de kust. Het is wat heiïg. Op zo’n 3 mijl afstand van Nieuwpoort komt er een speedbootje op ons af. Twee militairen vertellen ons dat we niet door kunnen varen. Er zijn schietoefeningen aan de gang. Of we maar koers willen wijzigen naar 320 en 4 NM uit de kust blijven! Verschrikkelijk balen dus, want dit kost ons bijna anderhalf uur extra om weer op de route te komen. We worden helemaal narrig als we later zien dat andere schepen toch het gebied mogen invaren. Het is dan bijna 12 uur en ja, dan moeten de mannekes schaften, hè……
We hebben geen zin meer in Nieuwpoort (toch al een paar keer aangelopen) en ik duik in de kaarten om te zien of we toch niet door kunnen varen naar de overkant. Maar dat is een zee te ver: nog 50 NM te gaan; dan zouden we laat in de avond aankomen en dat willen we niet.
Overigens staat de wind net verkeerd en is het traject voor ons net niet te bezeilen. Er zijn me hier ook teveel zandbanken om wat ruimer te varen.

Dan maar naar Duinkerken waar we nog nooit geweest zijn. Op de kaart is het kanaal dat toegang geeft tot de marina’s wit gekleurd. Loopt dit dan leeg bij eb? De Shell pilot van Tom Cunliffe (kado van onze kinderen) geeft gelukkig een positief uitsluitsel. Geen enkel probleem, het kanaal is uitgebaggerd en er staat minstens drie meter water.
Om 15.30 uur meren we af in de Marina van de”Yacht Club de la Mer du Nord”, een hele mond vol, maar één van de meest luxere marina’s die we ooit bezocht hebben (blijkt). Fraai sanitair en ruime boxen. In de zomer zal het wel druk zijn hier. We kunnen nu al bijna geen plek krijgen. Electriciteit en douches zijn inbegrepen, maar dat vinden we eigenlijk langs de kust overal wel zo. Wifi aanwezig.
Die middag doen we niets meer, maar bereid ik nog wel voor morgen de tocht naar Dover voor. Afstand 40 NM, vertrek een prettige 09.00 uur en al gauw stroom mee. De wind is dan nog steeds ZW (misschien te bezeilen hier) en gaat pas in de middag naar 5 BF. Zou dus kunnen. Morgen maar opnieuw bekijken.