De wekker staat op 07.00 uur. Als we gaan willen we de ebstroom van 07.35 uur mee krijgen. De wind blijkt mee te vallen en is NW. Helemaal gerust is Marianne niet, maar gaat toch overstag.

We vertrekken uiteindelijk om 08.15 uur. Met een vaart van over de 7,3 kn vliegen we de kust langs. De afstand van 24 NM wordt dan ook in record tempo afgelegd. Onderweg meld ik me bij mijn broers: de Kingfisher komt er werkelijk aan! Ze vonden ons maar watjes. De DeGrooten hebben in hun roemrijke verleden wereldzeeën bevaren en wij maken ons druk over de hoge golven en wind die maar in de verkeerde richting waait….? Maar als we de havenmonding van Scheveningen invaren staat broer Wim toch op de pier namens het commitee van ingeleide!
Om 11.15 uur meren we af in de haven van Schevingen. We zijn er niet alleen! Het ligt vol met boten en deelnemers aan de North Sea Regatta, een race van Scheveningen naar Harwich.
Mijn broer komt ons begroeten en we nemen alle tijd voor een kop koffie.

Als het starttijd is voor de regatta om zes uur loopt de haven helemaal leeg en krijgen wij een box aangewezen van de vriendelijke havenmeester. Als we net vastgemaakt hebben komt hij bedremmeld zeggen dat we er toch weg moeten. Een van de deelnemende boten heeft bij de start averij opgelopen en wil zijn plek (onze box dus) weer innemen. De boot heeft inderdaad enorme schade opgelopen aan de zeereling achterop. De vrouwelijke bemanning kijkt er niet vrolijk bij….Geen wonder!
De ligging van de Marina van Scheveningen blijft wonderlijk. Het havenkantoor, de WC’s en douches zijn straten ver verwijderd van de haven zelf. Als je aan de zeezijde ligt gaat het nog, maar ben je ver verwijderd van de restaurantjes aan de overkant, als je aan de stadzijde ligt kan je gelijk aan een tafeltje aanschuiven, maar moet je helemaal omlopen voor de WC’s en douches. Het is al zo dat de havenmeester je aanbiedt om je per dinghy over te zetten als je het havengeld wilt voldoen!

De volgende dag stappen we op de fietsjes en bezoeken we onze ouders. Mijn moeder wordt morgen 92 jaar! Met hen beiden in rolstoelen maken we een wandeling naar Kijkduin en laten ons daar vergasten op pannenkoeken en poffertjes. Ze genieten zichtbaar van dit uitje en alles gaat schoon op.
‘s Avonds krijgen we bezoek van mijn verdere familie en het wordt eigenlijk een beetje laat. De tocht voor de volgende dag is nog niet voorbereid…..Tot 01.00 uur ben ik nog bezig om de route en waypoints uit te zetten. Dat wordt dus een kort nachtje, want nu willen we helemaal maximaal gebruik maken van de ebstroom. En die begint weer om 07.30 uur!
Afhankelijk van de voortgang willen we naar de Roompot in Zeeland, of als het lekker gaat door naar Zeebrugge in België