Portsmouth kent een prachtige seafront. Met Dick Ringenier, in onze gezamenlijk zeiltocht, hebben we dit nieuwe centrum met zijn vele restaurantjes, winkelpromenade en zicht op de haven, vorig jaar al kunnen bewonderen. Maar de schitterend geconstrueerde toren die ze er naast gebouwd hebben, niet. En dat blijkt nu een gemiste kans te zijn.

Met de pont gaan we naar de overkant. Kosten: gereduceerd tot 1,20 pond/dag voor Seniors! Ook hier en in musea – net als in Amerika – houden ze de pensionado’s in ere!

Met de lift in 10 sec boven sta je op 100 m. hoogte in de Spinnaker Tower achter glas neer te kijken op Portsmouth, de haven, ver de zee en het Isle of Wight. De oude marine dockyard met Nelson’s Victory is duidelijk te zien. Vlak ernaast ligt de “First-of-Class” T45 van de marine, HMS Daring, waarop de zwarte doos van Signaal/Thales (het S1850 radarsysteem van mijn programma en die van vele anderen) prominent aanwezig is. Nu ik hier ben en dit na al die jaren weer terug zie, komen de leuke en interessante tijden van het internationale project samen met Marconi/Selenia/BAE (what’s in a name…) weer even boven. Het doet me zeker nog wel wat.

Je kunt nog twee etages hoger, maar dat is op deze hoogte veel van hetzelfde. Er is wel een caféetje. Lijkt me een leuke plek om eens daar te vergaderen als je met maar een paar man bent (iets voor Hamish of Jeroen?). Met de lift suis je ook zo weer naar beneden en loop je langs de vele winkels die daar zijn neergepoot, maar niet bepaald mijn interesse hebben. Marianne wat meer, maar die moet mij er niet bij hebben….

Die middag lopen we langs de promenade naar het indrukwekkende  monument voor de in  WO I en WO II gesneuvelde marinepersoneel.

Hier is ook een landing van Hovercrafts die je in 10 min. naar de overkant (Rije) brengen. Het geeft bulderend lawaai, maar het blijft imposant en we hebben het er over om later in de week een keer mee te gaan.

Aan het eind van de promenade lopen we nog even een VVV binnen. Uiterst behulpzaam geven ze ons advies hoe we met de fiets bij de MISC (ook al iets uit mijn S1850 periode) kunnen komen. Daarnaast zijn er ook andere leuke routes buiten Portsmouth uitgezet. Dit voor het programma in de rest van de week. We gaan eerst naar de authentieke driemaster van de oude Vice-Admiraal Horatio Nelson, de HMS Victory!

Op naar de pont, het was weer een lange tippel vandaag!