We moeten vandaag echt weg, want morgen gaat het stormen en kan het voorlopig niet meer.
We nemen om 10.30 uur afscheid van Erik en Mart. Mart mag nog even sturen als we de haven moeten omvaren en hen aan het begin afzetten.

In de buitenhaven zetten we het grootzeil al op en die blijft de hele dag opstaan. Ook vandaag is de wind pal tegen: NO 3 /4, later aanwakkerend tot 5/6. Wind tegen stroom, dat geeft ook nu weer vervelende golfslag en haalt de snelheid uit de boot.
We proberen in de eerste slag naar buiten nog wel te zeilen, maar na 2 uur varen zijn we temidden van het anker gebied voor Scheveningen en nog steeds ter hoogte van de pier van Scheveningen. Als we omkeren komen we hoogstens uit ten zuiden van Katwijk. We merken elke keer weer dat ‘hoogte lopen’ niet het sterkste punt is van onze Kingfisher! Zo komen we er dus niet. Als we zo door moeten gaan komen we pas in de avond in IJmuiden en tegen die tijd zou de wind flink aantrekken.

Dus opnieuw de motor aan en met het grootzeil als steun op koers naar IJmuiden. Onderweg neemt de wind toch wel sterker toe en de golven worden steeds hoger. Af en toe maken we flinke klappen en krijgen we behoorlijk wat zeewater over. Onze fleece-jacks moeten uit en de zeiljassen aan. Als Marianne haar zwemvest weer wil aantrekken, trekt ze per ongeluk aan het uit het vest hangende koordje: en psssst, daar blaast het vest zich automatisch op en is het voorlopig niet meer te gebruiken.

Gelukkig hebben we reserve-vesten aan boord, alleen zitten die in de ruimte van het vooronder – onder alle bagage en de fietsjes – en moet er heel wat verplaatst worden om erbij te komen. En met die golfslag is het voorin nu niet prettig vertoeven….

Het gaat er niet zo toe als destijds in onze tocht van Eastbourne naar Brighton, maar de golfslag komt aardig in de buurt! Maar Marianne geeft geen krimp, dus valt het blijkbaar mee (of zijn we toch wat doorgewinterd geworden?).
De enige manier om het wat rustiger te krijgen is om toch maar wat te gaan kruisen en de golven van opzij te laten komen.

In de buurt van IJmuiden herken ik het weer: er is altijd een heftige en hoge golfslag daar. We houden bij het binnenvaren van IJmuiden maar een flinke afstand aan t.o.v. de havenhoofden om te zien wat de golven en de stroming doen met onze koers. En, je zal het altijd zien: de hele weg zie je geen schip, maar als je naar binnen wilt gaan, ligt er een groot zeeschip op dezelfde koers met veel hogere snelheid, waar je verstandigerwijs maar even op moet wachten…..

Uiteindelijk meren we om 16.30 uur af in de Seaport Marina van IJmuiden, na een stevige tocht van 31 NM, terwijl de directe afstand tussen Scheveningen en IJmuiden 23 NM is!
We zijn net op tijd binnen want vrijwel direct daarna begint het te stormen en te gieten!
Morgen wordt het nog slechter, dus hier blijven we dus nog wel een dagje.