Beste mensen,

Het is alweer een paar weken geleden dat we Bert Barendrecht bij de Nieuwjaarsreceptie van onze vereniging ontmoetten en wij – en hij – niet uitgepraat raakten over zijn solotrip vorig jaar, zeilend van zijn thuishaven via IJsselmeer, Noordzee en Middellandse Zee naar Pylos, een kustplaatsje aan de westkust van de Peloponnesos in Griekenland. Hij vertelde toen dat hij tijdens deze tocht per dag verslagen van zijn belevenissen had gemaakt en dat hij dat wel met ons wilde delen.

Welnu, zijn uitgebreid verslag heb ik inmiddels ontvangen en met stijgende verbazing tot mij genomen. Wat een avontuur is dat geweest! Zoals hijzelf al aangaf: het was een mooie tocht, maar ook af en toe erg spannend. Hij kwam zichzelf soms tegen door vermoeidheid (lange nachten doorvaren), ook door zorgen omdat het instrumentarium aan boord (te) vaak niet voldeed, niet werkte of dat er dingen aan boord kapot gingen die onderweg maar moeilijk te verkrijgen of te repareren waren. De voortdurende zorg over de conditie van de boordaccu’s, de voorraad aan diesel of gas neemt steeds een prominente plaats in zijn verhaal in. Zijn boot, een Jeanneau Sun Odyssey 43, heeft heel wat harde klappen en ‘bijna-plat’-slaan moeten opvangen, met name in het Kanaal, voor Bert dus het minst leuke deel van de tocht. Maar de ‘overall’ indruk van zijn verhaal blijft, dat het een geweldige mooie en niet te missen ervaring voor Bert is geweest.

Wat op mij in zijn verhalen mede indruk maakte, is dat de af te leggen afstanden wel erg groot zijn, de wind vaak veel was, heel vaak verkeerd stond of (nog veel vaker) wegbleef en dat het Kanaal en de Noordzee bepaald geen makkelijk vaarwater is, in tegenstelling tot de Middellandse Zee. Er moest veel gemotord worden en het aanleggen in jachthaven/marina’s, is niet Bert’s meest favoriete keuze geweest : het aantal keren dat het anker werd uitgegooid is legio, het liefst overal gratis…

Ik zou iedereen willen aanbevelen, die wel eens overwogen heeft om zo’n reis die kant op te maken of die geïnteresseerd in de wereld van solozeilen, dit verslag te lezen.
Je moet er wel geduld voor hebben, want het verhaal is wel erg lang en natuurlijk op zijn Bert’s…
Om het ook leesbaar te houden, heb ik het hele verslag verdeeld in Blogs van ca. 2 weken en hier en daar de teksten wat vloeibaarder gemaakt, wat je tijdens zo’n reis niet altijd lukt.

Jullie vinden zijn verslag onder de rubriek ‘Reisverslagen/2016/Bert: naar Griekenland’

Klik op de afbeelding om te vergroten

Om alvast een idee te geven hoe zijn tocht is verlopen hier een kaartje van een Europa met de plaatsen die hij allemaal heeft aangedaan/genoemd (ik zal er vast wel een aantal over het hoofd hebben gezien….).

 

 

 

Met hulde aan Bert, veel leesplezier!
Hugo