Tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze vereniging in januari meldde Uli Knoop het al: er stond voor dit jaar een nieuwe reis gepland, dit keer naar de westkust van Noorwegen.
In het weekeinde (zelf net weer thuis van 7 weken vakantie op onze boot) kreeg ik een mail van Uli dat hij het land inmiddels had bereikt, daar al heel wat had rondgezworven en of ik de belevenissen van zijn tocht weer op de website zou willen plaatsen. Uiteraard doe ik dat graag en hieronder volgt het eerste verslag voorzien van fraaie foto’s van het Noorse fjordengebied.
Het verslag beslaat wel al een groot stuk deel van zijn reis. Maar wordt dus verder vervolgd!
Hugo
==============================================================

Beste Vrienden en Watersporters,

Na aanleiding van vragen (waar blijft toch jouw reisverslag) hier dan een bericht over mijn zeilreis. Dit jaar is mijn doel de westkust van Noorwegen.

Vertrokken op dinsdag 21 juni vanuit Lelystad, wachtte ik op Vlieland op gunstige omstandigheden om direct over te steken naar de zuidkust van Noorwegen.

Dwars over de Noordzee

Dwars over de Noordzee

Met windkracht 6Bft uit westelijke richting kon ik  op maandag 27 juni dan eindelijk vertrekken uit Vlieland. De eerste 24 uur was ik met 140 NM afgelegde afstand voor mijn schip wel heel snel onderweg, maar was het ook erg vermoeiend (weinig geslapen).
De tweede dag ging het met 100 NM wat rustiger en kon ik ook wat meer slapen. Op 29  juni, rond 11.00 uur, zag ik dan de eerste rotsen van de zuidkust van Noorwegen verschijnen in typisch Skagerak weer (veel wind, regen en slechte zicht). De in die streek zo beruchte golfslag viel daarintegen gelukkig mee.

 

Afgemeerd in Korshamn aan de gemeente steiger, kost niets, maar ook geen enkele service

Afgemeerd in Korshamn aan de gemeente steiger, kost niets, maar dan ook geen enkele service

Na 295 NM, 56 uur varen en zonder enkele koersverandering tot voor de kust, meerde ik af  in de kleine vissershaven van Korshamn. (nu alleen nog maar voor “toeristen vissers”). Het is wel een hele aparte belevenis als je, komend van onze vlakke kuststreek, na goed 2 dagen varen met alleen maar water rondom je heen, in een compleet andere landschap met hoge rotsen en diepe fjorden terecht komt.

 

 

Van Farsund naar uiteindelijk Bergen (kaartje toegevoegd- red.)

Van Farsund naar uiteindelijk Bergen
(kaartje toegevoegd- red.)

Na 2 dagen uitrusten en wennen aan die “andere wereld”, verder richting het noorden en dat veelal bij slecht weer,  dwz. bijna elke dag regen. Naast het afmeren in vele kleine havens omgeven door de vaak schitterende natuur, bezocht ik ook de grotere plaatsen zoals Farsund, Flekkefjord, Egersund en Stavanger.
Stavanger is het centrum van de  Noorse olie-industrie en een bezoek aan het olie-museum is zonder meer aan te raden. Ik heb er zelf 4 uur doorgebracht!

Farsund in de zon

Farsund in de zon

Tentoonstelling van boorkoppen in het oliemuseum van Stavanger

Tentoonstelling van boorkoppen in het olie-museum van Stavanger

4444 trapjes omhoog langs een oude waterleiding voor een stil gelegd waterkrachtcentrale. Beneden is net nog de boot te zien

4444 trapjes omhoog langs een oude waterleiding voor een stilgelegd waterkrachtcentrale. Beneden is de boot nog net te zien

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit Stavanger zeilde ik de Lysefjord in met de bekende Preikenstolen, een klif, die 600 meter boven de fjord uitsteekt.
Het Lysefjord (ongeveer 25 NM diep) heb ik tot aan het eind toe gevolgd (tot Lysebotn). Naast zeilen in dit schitterend gebied, kun je hier ook prachtig wandelen en wel zo uitdagend als je wilt of aankunt. Vanuit Lysebotn heb ik dan ook een wandeling gemaakt op de Kjerag, een bergmassief op  ongeveer 1000m hoogte  met een schitterende uitzicht over de fjord. Na deze tocht merkte ik nog twee dagen dat ik geen 25 jaar meer ben…

De Lysefjord vanuit het Kjerag massief

De Lysefjord vanuit het Kjerag massief

De Lysefjord, foto geschoten vanuit het eind van de fjord (Lysebotn)

De Lysefjord, foto geschoten vanuit het eind van de fjord (Lysebotn)

De Preikenstolen in de Lysefjord

De Preikenstolen in de Lysefjord

 

 

 

 

 

 

Avondstemming in Kopervik

Sfeerfoto: Avondstemming in Kopervik

Sneeuw in het Folgefunna National Park

Sneeuw in het Folgefunna National Park

Noorwegen is duur. Deze stukjes gebak+koffie kostte 14 Euro! Ik moest er wel twee nemen, omdat de stukjes hier zo klein zijn.

Noorwegen is duur. Deze stukjes gebak+koffie kostte 14 Euro! Ik moest er wel twee nemen, omdat de stukjes hier zo klein zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens ging de reis naar de ook heel bekende Hardanger fjord. Deze fjord is ongeveer 55 NM lang met dieptes tot wel 800m! Cruiseschepen varen dit fjord tot aan het eind af en leggen in Eidfjord aan, net zo als ik gisteren: inmiddels is het woensdag 3 augustus. Het was wel moeilijk om er zeilend te komen want de laatste dagen was er heel weinig wind. Daarvoor in de plaats, en je raadt het al, veel regen. Zelfs de inwoners hier beginnen over het weer te klagen.

Landschap in de Hardanger Fjord

Landschap in de Hardanger Fjord

Aangelegd aan een privé steiger, wel op eigen risico stond er op een bord, maar het kost dan ook niets

Aangelegd aan een privé steiger, wel op eigen risico stond er op een bord, maar het kost dan ook niets

 

 

 

 

 

 

 

 

De Rotterdam meert af in Eidfjord

De Rotterdam meert af in Eidfjord

Sinds gisteren (donderdag 4 aug. -red.) begint het een beetje op te klaren. Maar eerst maar eens kijken hoe lang dit aanhoudt. Vanmorgen kwam ook weer een cruiseschip aan en, geloof het of niet, het was de “Rotterdam” komend uit Rotterdam! Direct een praatje gehouden met een echtpaar uit Nederland, die als passagiers op het schip zaten. Hoe klein is toch de wereld!

 

 

De turbine hal van de SIMA waterkracht centrale

De turbine hal van de SIMA waterkracht centrale

Vandaag hier in Eidfjord een bezoek aan de Sima waterkrachtcentrale gebracht. Het is de grootste krachtcentrale in Europa met 4 turbines met een totaal max. vermogen van 1,2 GigaWatt. De watertoevoer bij dit vermogen is
140 m3 /s. (misschien heeft iemand van jullie het lef en kunde om uit te rekenen wat het rendement van de centrale is..). De valhoogte van het water is 600m. De centrale is 700m diep in de rots gebouwd en de turbinehal heeft een afmeting van 200x20x40m (LxBxH).

Ik wil het nu hierbij laten, want het is al weer 20.00 uur en voor mij etenstijd. Voor morgen staat een wandeltocht op het programma naar een berghut op 530m hoogte en wel heel steil omhoog.  Voor zondag (7 aug.- red.) is (eindelijk) weer meer wind voorspeld en zeil ik de hele weg door het fjord weer terug voor mijn volgende – grotere – doel: Bergen.

Met groeten en tot horens !
Uli Knoop