Met Blog 08 van Bert kwam er een einde aan het verslag van zijn indrukkende solozeilreis naar Griekenland. Ter afsluiting vroeg ik hem om nog wat slotopmerkingen te maken over bv. de totaal afgelegde afstand, motor/zeil-uren, kosten bootstalling, aanbevelingen voor anderen en de plannen voor dit jaar. Ik geef zijn reactie hieronder weer.
Hugo

Bert Barendrecht:
“Dat mijn uitbarsting over de Islam buiten de publicatie bleef, kan ik wel begrijpen, maar andere, voor sommigen, minder vlijende uitlatingen had je niet moeten censureren, dat doet afbreuk aan het lopende verhaal. Tenslotte heeft iedereen recht op vrije meningsuiting.

Kosten vermijden – van havens en zo – is een zinnige sport. Tenslotte zijn de financiën eindig. Zoiets kun je misschien van te voren uitzoeken, maar ik geef er de voorkeur aan handelingsvrijheid en het verrassingselement te behouden. Dat de haven van Pylos zonder kosten was, en dat er plaats was, wist ik van tevoren niet. Griekenland is groot en heeft veel kust, dus zal er heus wel ergens een plekje te vinden zijn, was mijn gedachte. Ook wat het weer betreft, windkracht en zo, plan ik niet zo veel. Ik ben niet zo bang voor een golfje. Harde wind is soms zelfs een genoegen, hoge snelheden en een beetje spectaculairder.

Nu ik er aan terug denk, zijn de momenten met harde wind het leukste, maar harde wind tegen krachtige stroom blijft afschuwelijk en wens je niemand toe. De perioden zonder wind zijn relaxed, duur en saai.

Ik heb wel een log op de boot, maar die telt alles bij elkaar op. Er is ook een log trip en die waarden worden bij langere stilstand bij het totaal opgeteld en ik lees dat niet uit. Als je echt de gezeilde, en de gemotorde afstanden wil weten, moet ik dat met de kaart en mijn geheugen berekenen.

Er past natuurlijk ook een compliment, de blog zag er goed uit, waarvoor mijn dank.

Voor komende zomer ga ik met mijn vrouw van 1 mei tot 16 juni naar de boot. We varen er wat rond en genieten, er hoeft niets, maar we laten de boot in Griekenland.

Met vriendelijke groeten, Bert”

Gevolgde route

Ter afsluiting van de blog van Bert, zet ik het kaartje met de plekken en plaatsen die hij tijdens zijn tocht heeft aangedaan, er nog een keer bij.
Het hele reisverslag staat onder de rubriek Reisverslagen>2016>Bert
Hugo