Uli Knoop

Sneller als verwacht ben  ik zaterdag 23 mei om  14.00 uur  met de  “Elisabeth” in Mariehamn op de Auland-Eilanden aangekomen. Dit was vooral te danken aan de vier overnacht-trips met een gunstige W tot SW wind, die meestal pittig (5-6 Bft),  soms te pittig (7Bft) waaide.
Deze vier trajecten waren:
02.05.    Vlieland             –        Brunsbüttel            170NM    (33 uur)
13.05.    Warnemünde    –        Bornholm               147NM     (27 uur)
17.05.    Bornholm           –        Gotland                   170NM    (30 uur)
22.05.    Gotland               –        Aulands                  153NM    (33 uur)

Zoals gezegd alle trips met meestal 5-6 Bft, Gotland-Aulands gedeeltelijk 7Bft, dus veel geschommel bij meestal achterlijke wind. Natuurlijk ook weer zeeziek geworden, maar dat kan ik gelukkig goed temperen met tabletten.

De kleinere trips tussendoor waren:
Kieler Kanal-Kiel-Fehmarn-Grömitz-Travemünde-Warnemünde und een “sprong”  op  Gotland (van Klintehamn naar Lickershamn).
In totaal heb ik alweer 1020NM afgezeild (geografisch, dus gelogde GPS data). Voor iets meer dan 3 weken is dit een behoorlijk eind en dit voel ik nu ook wel….

Dus hier in Mariehamn ga ik eerst een aantal dagen uitrusten.  Het is hier (nog)  heel rustig in de haven en er zijn goede voorzieningen. Je kunt zelfs gratis in de sauna (heb ik gisteren ook gedaan). Twee jaar geleden was ik hier in zomertijd, toen was alles stampvol.

Apropos: over ‘zomer’ gesproken:
Die laat nog op zich wachten. In al de tijd, dat ik onderweg ben, was het vrij koud (9-10 graad). De top was 7 graden s’nachts, op de trip van Bornholm naar Gotland. De hele nacht de kachel aangehad.

Na Mariehamn trek ik verder naar Turku en dan langs de Finse kust omhoog naar het noorden totdat het niet meer verder gaat (met het schip). Dan maar weer omdraaien en langs de Zweedse kust weer naar zuiden. Maar zover ben ik nog niet, want tot Haparanda helemaal in het noorden zijn het nog ca. 400NM, en ik wil het nu wat rustiger aan doen.

Groetjes aan allen!
Uli

Later volgen nog enkele foto impressies.